La varietat pròpia de les oliveres mil·lenàries és la Farga, això s’explica pel fet que aquesta és la més antiga de les varietats conreades a les nostres terres.
Actualment, els pagesos han abandonat el seu conreu i resulta molt difícil trobar exemplars d’aquesta varietat que no siguen centenaris. Això es deu al fet que l’olivera per mutació espontània ha generat altres varietats (com la sevillenca, la morruda,…), que els pagesos han valorat com a millors que la Farga i que actualment formen el gruix de l’olivicultura a les Terres de l’Ebre.
Aquesta varietat és característica de les comarques més meridionals de Catalunya i de les del nord del País Valencià. Es una varietat molt vigorosa i de maduració primerenca. El fruit, presenta una elevada resistència al despreniment.
Aquesta és la varietat de les oliveres més antigues de tota la Península Ibèrica, un veritable Patrimoni Natural.
el Vilar Mil•lenari, s’ha obtingut amb olives de producció pròpia, seguint les pautes del conreu tradicional.
En l’obtenció d’aquest oli només s’han emprat processos mecànics d’extracció en fred.
El fruit s’ha collit a finals de novembre, amb un grau de maduració molt baix. Aquest moment coincideix amb el punt de màxima riquesa organolèptica.
A nivell sensorial, correspon el següent perfil: fruitat mig-alt amb connotacions clarament verdes (gespa tallada i tocs de plàtan verd o nous verdes, tomaquera i carxofa), amb tendència a donar olis amb un gran equilibri entre dolç, amarg i picant, i amb una astringència final lleugera. És un oli varietal que destaca per la seva extraordinària capacitat de conservació.
Porta i Ferré SAT © 2013 – C/ la Creu, 16 – 43515, La Galera – Spain
Tel. 977 71 83 38 – info@molidelacreu.com – www.molidelacreu.com